ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΚΗ ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

(ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ)

Με λύπη βαθύτατη αποχαιρετάμε σήμερα έναν άνθρωπο ξεχωριστό και φίλο ανεκτίμητο, κυρίως έναν δικό μας άνθρωπο που τον αγκάλιασε η Νησιώτικη κοινωνία.
Οι εθελοντές Μεσσήνης αποχαιρετάμε και εμείς με θλίψη ένα σημαντικό μέλος και φίλο τού σωματείου μας, που κατέθετε με ενδιαφέρον προτάσεις για τις δράσεις του σωματείου. Θα θυμόμαστε πάντοτε που επιβράβευση τις προσπάθειές μας, την στήριξή του για τις δράσεις μας και κυρίως την σημαντική συνεισφορά του, όταν επρόκειτο για εκδηλώσεις που αναφέρονταν σε πνευματικές προσωπικότητες του Νησιού. Έντονη είναι και η ανάμνησή μας τον Αύγουστο του 2013 από την τιμητική βραδιά, που οργάνωσε για τον Τάκη Βαλαβάνη ο Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης και ο Σύλλογος των απανταχού Νησιωτών Πάμισος. Είχαμε τότε την τιμή να συμμετέχουμε οι εθελοντές Μεσσήνης και να παρουσιάσουμε την βιογραφία του.
Φίλε Τάκη, και σε αποκαλώ έτσι με όλο το σεβασμό που τρέφουμε όλοι για σένα, στην καρδιά μας είναι αποτυπωμένη η μορφή σου. 
Αγάπησες την πόλη μας και αγαπήθηκες από όλους μας. Άνθρωπος καλοπροαίρετος, ήπιος, ανεπιτήδευτος, αληθινός και ευπρεπής, χωρίς ίχνος κομπορρημοσύνης, φεύγεις σήμερα από κοντά μας ως γνήσιος Νησιώτης.
Ο Τάκης Βαλαβάνης, Ηπειρώτης από το Γκρίμποβο ήρθε στο Νησί 7 χρονών με τη μάνα του την Πολυξένη και ρίζωσε.
Η συνέχεια του βίου σου, φίλε Τάκη, εδώ γράφτηκε. Εδώ έζησες τα περισσότερα χρόνια της ζωής σου. 
Αγωνιστής ζωής, με βαθιά κριτική ματιά και πνευματικές ανησυχίες εργάστηκες ακούραστα. Αποτύπωσες και φωτογράφισες πλούσιες εικόνες από την πόλη του Νησιού που αγάπησες, διέσωσες σημαντικά λαογραφικά στοιχεία, που πολλές φορές ταυτίζονται με τη συλλογική μνήμη και συμπληρώνουν την τοπική μας ιστορία.
Φίλε Τάκη, πάντοτε αναφερόσουν στην Ηπειρώτικη καταγωγή σου και ήταν ολοφάνερη η αγάπη που έτρεφες για την γενέτειρά σου. Συχνά μιλούσες με υπερηφάνεια για το Γκρίμποβο, το ιστορικό γεφύρι τής Πλάκας, τους Νερόμυλους του Γκρίμποβου, τους ανθρώπους του. Στις αφηγήσεις σου αποτυπώνονταν ολοκάθαρα τα χαρακτηριστικά που σου κληροδότησε η γενέτειρά σου, η λεβεντιά, η φυσική αντοχή, η ειλικρίνεια. Υπήρξε, νομίζω, ένα καταπληκτικό συνταίριασμα των στοιχείων τής ηπειρώτικης καταγωγής σου με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας που ανέπτυξες. Τα στοιχεία αυτά μπολιάστηκαν αβίαστα και δέθηκαν ανεξίτηλα με τις εικόνες της Μακαρίας γης που σε αγκάλιασε.
Ευθυτενής στο παρουσιαστικό, με αετίσιο βλέμμα, έβλεπες τη ζωή με καθαρότητα, λακωνικότητα, αμεσότητα και δυναμισμό. Έτσι σε γνωρίσαμε όλοι. Έτσι αποτύπωσες και στα χρονογραφήματά σου τον ανθρώπινο μόχθο, την βιοπάλη και τη ζωή στην μικρή μας πόλη.
Φίλε Τάκη, είναι σκληρός ο θάνατος.Φεύγεις σήμερα από κοντά μας, αλλά θα σε θυμόμαστε με σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση. Είμαστε όλοι εδώ να σου ευχηθούμε καλό ταξίδι και να εκφράσουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά σου που τόσο αγάπησες.
Νησιώτη από το Γκρίμποβο, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.
Για το Δ.Σ.
Του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης
Η πρόεδρος
Ντίνα Αντωνάκου