ΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2014

Σε ρυθμούς καρναβαλιού επανέρχεται η πόλη τής Μεσσήνης. Θα αντισταθούμε και φέτος στην κρίση και με φαντασία δυναμωμένη και γόνιμη θα συνεχίσουμε την καρναβαλική νησιώτικη παράδοσή μας.
Οι προετοιμασίες για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται. Πυρετωδώς ετοιμάζεται και το Σωματείο εθελοντών Μεσσήνης. Αναβιώνουμε και φέτος ένα παλιό εθιμικό δρώμενο, την «Χορωδία –Μαντολινάτα» με τους απάχηδες και τον χορευτικό ρυθμό τους.
Η συμμετοχή στις πρόβες είναι μεγαλύτερη από πέρυσι και με πολύ κέφι. Παλιοί και νέοι απάχηδες ενώνουν νότες που βγαίνουν βαθιά από την ψυχή, για να δημιουργήσουν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα. Η ομάδα μας θα ολοκληρωθεί με Νησιώτες απάχηδες από την Αθήνα, σε ένα ραντεβού όχι προσυμφωνημένο. Πρόκειται για ένα ετήσιο, αυθόρμητο, σταθερό ραντεβού με την καρναβαλική παράδοση πολλών γενεών.
Ξαναζωντανεύουν και πάλι στοιχεία προγονικής κληρονομιάς, φιλτραρισμένα μέσα από την πολυετή κληρονομιά των 154 χρόνων. Ανοίξαμε και πάλι τον αποκριάτικο θησαυρό μας από στολές απάχηδων, μουσικών, αρλεκίνων, κλόουν. Προσωπεία, μαντίλια, μουτσούνες, τραγιάσκες μαύρες, μολύβια, όλα είναι έτοιμα για τη μεταμφίεση των απάχηδων. 
Ξεχωριστή η στολή τού κωμικού αρχιμουσικού τής κομπανίας. Ο αρχιμουσικός μας θα φορέσει και φέτος την περίτεχνη στολή του, στολή αυτοσχέδια… σμόκιν από λινάτσα, το χαρακτηριστικό πανύψηλο, χειροποίητο καπέλο και με την μπαγκέτα του, επικεφαλής των απάχηδων, θα διευθύνει την χορωδία με κωμικές κινήσεις και ρυθμικό βηματισμό.
Η κομπανία των απάχηδων βρίσκεται σε αναμονή. Ο δάσκαλός μας κ. Γιάννης Ζέρβας, μουσικός, θα δώσει και φέτος το έναυσμα και η παράδοση θα ξαναζωντανέψει από την κομπανία των απάχηδων.
Την Κυριακή το βράδυ στις φωτιές, στις ρούγες, στη μικρή και μεγάλη πλατεία τής πόλης θα ξεχυθεί και πάλι ο μαγευτικός ήχος τής μαντολινάτας και το « Μαρς του Αβέρωφ» (δύο τετάρτων). Το γλέντι θα συνεχιστεί, κατά την νησιώτικη παράδοση, στα κέντρα διασκέδασης της πόλης με πολύ κέφι. Οι απάχηδες θα συνεχίσουμε το πλούσιο ρεπερτόριό μας στο κέντρο IDEAL, στο πάρκο τής πόλης.
Την Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι η μαντολινάτα, με την είσοδό της στη μεγάλη πλατεία, θα ανοίξει τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.
Φέτος είναι αισθητή η απουσία τού αείμνηστου Γιάννη Πριστούρη, παλιού απάχη, που έδινε ρυθμό με το ακορντεόν του και το χαρακτηριστικό νησιώτικο πάθος του στην κομπανία των απάχηδων.
Η νησιώτικη χορωδία – μαντολινάτα στηρίζεται στη συλλογικότητα και τον αυθορμητισμό, που αποτελούν βασικά στοιχεία τής πρωτοτυπίας και μοναδικότητας του νησιώτικου καρναβαλιού. Οι μουσικές νότες τής κομπανίας τροφοδοτούν αναμνήσεις και συναισθήματα, που συνυφαίνονται άρρηκτα με τα 154 χρόνια ζωής τού καρναβαλιού.
Η μαντολινάτα μας είναι ένα εθιμικό δρώμενο με βαθιές προγονικές ρίζες και περιμένει εναγωνίως τους συνεχιστές της. Οι παλιοί απάχηδες, με το μουσικό τους πάθος, προσκαλούν κυρίως τους νέους μας να συμμετάσχουν στην κομπανία και όλοι μαζί να ορίσουν το επόμενο ραντεβού, για τα 155 χρόνια τού νησιώτικου καρναβαλιού.
Η πρόεδρος 
Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης
Ντίνα Αντωνάκου - Γκότση