Παρουσίαση βιβλίου Στέφανου Ληναίου

Ομιλία της προέδρου του σωματείου εθελοντών Μεσσήνης

από την παρουσίαση του βιβλίου «Ένα ποτάμι Θάλασσα»

του Στέφανου Ληναίου

 
 
Οι Εθελοντές Μεσσήνης ως συνδιοργανωτές της αποψινής εκδήλωσης με τον Σύλλογο «Πάμισος» και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεσσήνης είμαστε αληθινά συγκινημένοι, που αξιωνόμαστε να συναντηθούμε και πάλι με τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου και να αρθρώσουμε λόγο για τον Στέφανο Ληναίο, τον δικό μας Στέφανο.
Κύριε Στέφανε, Στέφανέ μας, εκ μέρους των Εθελοντών Μεσσήνης, σας καλωσορίζω με τη φιλική αυτή προσφώνηση για να εκφράσω την υπέρμετρη χαρά και την τιμή που νιώθουμε οι εθελοντές, που είστε και πάλι, μαζί πάντοτε με την Έλλη Φωτίου, ανάμεσα σε δικούς σας ανθρώπους, στη γη που σας βλάστησε και στην οποία ξεκινήσατε με ασίγαστο πάθος το οδοιπορικό τής ζωής σας.
Το 2009 οι Εθελοντές και ο Δήμος Μεσσήνης πραγματοποιήσαμε «εκδήλωση αφιέρωμα» για τον Εθελοντισμό, αφιερωμένη σε σας, τον διαχρονικά ενεργό και ανήσυχο πολίτη, με τους άρρηκτους δεσμούς ζωής με το Νησί μας και την πλούσια προσφορά στο θέατρο, τον πολιτισμό και την λογοτεχνία. Αποδεχτήκατε αυθόρμητα την πρόσκλησή μας, ως εθελοντής ζωής, όπως μας είπατε, κυρίως για το πάθος του εθελοντή που σας διακρίνει μια ολόκληρη ζωή. Εμείς συγκινηθήκαμε από την απλότητα και την βαθιά σας ευπρέπεια, ενθουσιαστήκαμε από το ανήσυχο πνεύμα σας και διδαχτήκαμε από σας ότι η ουσία του εθελοντισμού βρίσκεται στην υπέρβαση, το κάτι παραπάνω του ανθρώπου. Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την επικοινωνία που διατηρούμε, νιώθουμε ότι η σκέψη σας είναι προσηλωμένη στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, πάντοτε όμως στο συγγραφικό σας έργοπετυχαίνετε να δώσετε στο υποκειμενικό τις διαστάσεις τού αντικειμενικού.
Σήμερα είστε πάλι εδώ μαζί μας και νιώθουμε συγκινημένοι για το συγγραφικό σας ταλέντο και το νεοκδοθέν βιβλίο σας. Με το καινούριο σας βιβλίο επιστρέφετε στα πάτρια, συγγραφικά σας εδάφη και ακούμε την διήγηση της καρδιάς σας. Είναι ύμνος και δίψα ζωής. Πάνω από όλα ξεχειλίζει από νοσταλγία και βαθιά αγάπη για το Νησί.
Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο σας «Ένα ποτάμι θάλασσα», θυμήθηκα μια δική σας μαρτυρία που με εντυπωσίασε και χαράχτηκε βαθιά στη μνήμη μου «Όταν θέλω να γράψω ή να κλάψω, νιώθω ότι έχω πιεί ένα ποτήρι θάλασσα». Ο τίτλος, λοιπόν, του βιβλίου σας αναφέρεται μεταφορικά, ίσως και κυριολεκτικά σε ένα ποτάμι θάλασσα. Οι σελίδες τού βιβλίου δημιουργούν μια κινητικότητα και μέσα από αυτές πηγάζει ένας δυναμισμός, στον οποίο ταυτοχρόνως συνυπάρχει πολλή ευαισθησία και γόνιμος προβληματισμός. Στο βιβλίο σας θα αναφερθούν εκλεκτοί καλεσμένοι μας. Εμείς νιώθουμε αγάπη και υπερηφάνεια όχι μόνο για όσα προσφέρετε, αλλά κυρίως γιατί η όλη προσφορά σας είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής σας και του δημόσιου ήθους που αταλάντευτα διακρίνει όλη τη διαδρομή της ζωής σας.
Ο μικρός Σωτήρης, βασικός ήρωας του βιβλίου σας, που διηγείται με αθωότητα αλλά και δυναμισμό διάφορα πάθη ανθρώπων σε διάφορες περιόδους τής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, είναι οικείος ήρωας για τους Νησιώτες. Μια ολόκληρη γενιά, με τις δικές της ανησυχίες, με τη δική της βιοθεωρία, ξεδιπλώνεται σχεδόν κινηματογραφικά στα μάτια μας άλλοτε κάτω από συμβολισμούς και άλλες φορές φανερά και ξεσκέπαστα. Εμείς μέσα σε αυτή την ωραία γενιά διακρίνουμε ολοκάθαρα τη δική σας σεμνή παρουσία, διδασκόμαστε από το ήθος σας την διαφορά της απλότητας από την απλούστευση και της λαϊκότητας από τον λαϊκισμό. Τέλος, πάντοτε μέσα από τις ανησυχίες σας καιτη βιωμένη αλήθεια, ως δικαιωμένος πρωταγωνιστής ζωής, μας ανοίγετε δρόμους και μας δείχνετε ότι μπορούμε και εμείς να αγωνιζόμαστε.
Κύριε Στέφανε, το βιβλίο σας είναι πνευματική δωρεά προς όλους μας. Διαβάζοντάς το νιώθουμε και εμείς ως συνταξιδιώτες, αφού ενεργοποιεί ευρύτερα την μυστική επικοινωνία με τους προγόνους μας.
Το ταξίδι του βιβλίου έχει ξεκινήσει όμορφα. Δικαίως. Το βιβλίο σας είναι δώρο ακριβό και πολύτιμο για όλους τους Νησιώτες, για όλους τους Έλληνες και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε πολύ.
Κύριε Ληναίο θα αναφερθώ σε ένα περιστατικό που αναφέρεται στη Γερμανική κατοχή και στο Γυμνάσιο που φοιτήσατε. Περιέχεται στο βιβλίο σας. Μας το είχατε αφηγηθεί στο αμφιθέατρο της πόλης το 2009. Έχει μια ιστορική και συναισθηματική αξία για όλους μας και κυρίως για σας. Διαβάζω αποσπασματικά «πρέπει να πάρουμε . . . . »
 Ευχαριστούμε τον διευθυντή του Λυκείου Μεσσήνης Γιάννη Πλατάρο, που δέχτηκε ευχαρίστως να μας δανείσει για την σημερινή εκδήλωση μερικά από αυτά τα «ιστορικά βιβλία – κειμήλια» της εποχής και τα οποία τα έχουμε σήμερα εδώ, σε αυτήν εδώ την προθήκη για να μπορέσετε και πάλι να τα ξεφυλλίσετε .